Kuva: Jari Heikkinen/FotoFamily

Kiinteistöjen ja asuntojen kauppaan liittyy säännöllisesti erimielisyyksiä, joista osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen ilman lainopillista neuvontaa.

Myyjällä on lähtökohtaisesti tietojenantovelvollisuus myytävästä kohteesta, eli hänen on kerrottava ostajalle tiedot, joiden voidaan nähdä vaikuttaneen kaupantekoon. Toisaalta ostajalla on ennakkotarkastusvelvollisuus asunnon kunnosta ja ostajan on pyrittävä aktiivisesti keräämään tietoa asunnosta sekä kiinteistönvälittäjältä että myyjältä. Lisäksi ennen kaupantekoa kannattaa tehdä laadukas kuntotarkastus.

Kokeneet ja asuntokauppa-asioita paljon hoitaneet lakimiehemme auttavat tunnistamaan asuntokauppoihin liittyvät sudenkuopat ja auttavat kiinnittämään osapuolten huomion esimerkiksi kuntotarkastusraportin sisältämiin tietoihin asunnon mahdollisista virheistä, joista osapuolten on hyvä keskustella, jotta myyjä täyttää tiedonantovelvollisuutensa ja ostaja ennakkotarkastusvelvollisuutensa. 

La­ki­mies aut­taa asun­to­kau­pan rii­ta­ti­lan­tees­sa

Kaupanteon jälkeenkin kohteessa voi tulla yllätyksiä. Ostajan on tällöin reklamoitava ja ilmoitettava ongelmasta myyjälle kohtuullisessa ajassa. Tässä yhteydessä on myös hyvä olla ensimmäisen kerran yhteydessä juristiin, joka kykenee antamaan neuvoja tilanteen asianmukaiseksi ratkaisemiseksi. Lopulliset vaatimukset kannattaa asiassa esittää vastapuolta kohtaan vasta, kun ongelmasta aiheutuneet kustannukset ovat selvillä. Kustannuksista on hyvä pitää tositteet tallessa myöhempää selvittelyä varten. 

Olet sitten ostajana tai myyjänä kiinteistöä tai asuntoa koskevassa riitatilanteessa, ota meihin rohkeasti yhteyttä joko puhelimitse 050 556 1366 tai yhteystietolomakkeella, jolloin toimistomme asuntokauppoihin erikoistunut lakimies on sinuun yhteydessä.

 

Maksuton vinkki

Asuntokauppaa koskevan riidan kustannukset saat usein korvattua kotivakuutukseen kuuluvasta oikeusturvavakuutuksesta. Voimme tarvittaessa tehdä oikeusturvailmoituksen puolestasi.